ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Το ...Grexit των φαρμάκων: είμαστε αυτάρκεις, αλλά...


Φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα. Πόσο καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να έχουμε ανάγκη τις εισαγωγές φαρμάκων; Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει σήμερα έρευνα για το βαθμό αυτάρκειας της Ελλάδας σε φάρμακα, καταγράφοντας χρήσιμες απόψεις και συμβουλές προς τους πολίτες, για να ξέρουν τι γίνεται σήμερα, αλλά και τ προβλέπεται στη βάση διακρατικών συμφωνιών στον τομέα των φαρμάκων!

Κινδυνεύει σήμερα η Ελλάδα να μείνει χωρίς φάρμακα; Τι φάρμακα είναι αυτά και γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αυτός; Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης τονίζει ότι ήδη υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα.

«Και ο λόγος των ελλείψεων είναι προφανής. Οφείλεται στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και στις απαιτήσεις των πολυεθνικών, οι οποίες ζητάνε τα φάρμακα αυτά να πληρώνονται τοις μετρητοίς. Και μιλάμε για φάρμακα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε μια χώρα με τέτοια οικονομικά προβλήματα, με προβλήματα ρευστότητας και το φαινόμενο να κλείνουν καθημερινά φαρμακεία, σε ένα χώρο που το κράτος κάνει 4-5 μήνες να μας πληρώσει και, αν μας πληρώσει, καταλαβαίνετε ότι όλος αυτός ο χώρος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τοις μετρητοίς τις εταιρείες του εξωτερικού για τα φάρμακα που μας εξάγουν».

Ωστόσο, στο σημείο αυτό ο κ. Τσικανδυλάκης ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που προβλέπουν την υποχρέωση της χώρας να εισάγει κάποια φάρμακα, γιατί αλλιώς μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

«Αυτές στέλνουν λοιπόν συγκεκριμένα κομμάτια, ώστε να είναι καλυμμένες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που έχουν κάνει, βρίσκουν ένα "τρυπάκι" λέγοντας ότι "δε στέλνουν στην Ελλάδα φάρμακα γιατί οι Έλληνες τα εξάγουν". Και αν εξάγονται κάποια φάρμακα, εξάγονται από τις ίδιες τις εταιρείες. Και έτσι σταματούν να στέλνουν φάρμακα, αν δεν τα πληρώνουμε τοις μετρητοίς».

Για τις εξαγωγές, ο κ. Τσικανδυλάκης εξηγεί ότι γίνονται παράτυπα, αλλά επισημαίνει ότι μια εταιρεία ένα φάρμακο μπορεί νόμιμα να το εξάγει αρκεί να πάρει άδεια από τον ΕΟΦ και με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στην εγχώρια αγορά.


Έχουμε αυτάρκεια

Πόσο όμως αυτάρκεις είμαστε ώστε να μην έχουμε ανάγκη τις ξένες πολυεθνικές; Ο Γιάννης Τσικανδυλάκης απαντά: «Αυτά που παράγονται στην Ελλάδα έχουν μια πληρότητα που αγγίζει το 95%. Είναι μεγάλη η πληρότητα, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για γενόσημα. Για τα πρωτότυπα φάρμακα η αυτάρκειά μας είναι κάτω του 70%, που ως ποσοστό, όταν μιλάμε για φάρμακα, είναι λίγο»...

Στο ερώτημά μας γιατί δεν παράγονται πρωτότυπα φάρμακα, ο συνδικαλιστής απαντάει ότι «αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν υπάρχει έρευνα. Αλλά να διευκρινίσουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε καλό γενόσημο. Δηλαδή οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν καλό προϊόν, καλό γενόσημο. Είναι ελεγμένο γιατί το εξάγουμε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Αμερική, και καταλαβαίνετε ότι αυτές οι χώρες για να εισάγουν ένα φάρμακο πρέπει να είναι ελεγμένο. Και να πληροί τις προϋποθέσεις τις οποίες ζητάει και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής, αλλά και ο αντίστοιχος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της κάθε χώρας στην οποία εισάγεται».

Σε ό,τι αφορά τα πρωτότυπα, η πληρότητα κάτω του 70% αφορά σε σημαντική έλλειψη λόγω του είδους των φαρμάκων στα οποία υπάρχει.


Grexit... φαρμάκου

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε αν έχουμε Grexit στο φάρμακο; Όπως εξηγεί ο Γιάννης Τσικανδυλάκης, «τότε καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξει ένα μικρό διάστημα που θα διατηρηθεί μέχρι να επέλθει η ισορροπία στη χώρα μας. Και καταλαβαίνετε ότι φάρμακα, πετρέλαιο και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία τα εισάγουμε, δε θα μπορούμε να τα έχουμε. Τώρα, αν θα φροντίσουν οι θεσμοί τουλάχιστον σε αυτό να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση, θα το δούμε. Ειλικρινά δεν μπορώ να το γνωρίζω»!

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών τονίζει με νόημα: «Εγώ πάντως έχω αγωνία για το τι θα γίνει ο άνθρωπος που κάνει αιμοκάθαρση, που το φάρμακό του κάνει ένα "κάρο" λεφτά και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να παράγουμε εδώ, δεν το ξέρω».


Προμήθειες φαρμάκων

Στο ερώτημά μας αν είναι καλό πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες να έχουν μια επιπλέον προμήθεια φαρμάκων στα ψυγεία τους, ο Γιάννης Τσικανδυλάκης λέει ότι «υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να γίνει, αλλά επειδή η κατάσταση έχει να κάνει με καθαρά ανθρωπιστική κρίση, σε ανθρώπους που χωρίς το φάρμακό τους δεν έχουν ζωή, φαντάζομαι ότι όσο σκληροί και να είναι οι θεσμοί θα φροντίσουν να μην υπάρξει τέτοια κατάσταση. Αλλά υπάρχουν και οι διασφαλίσεις από τις διακρατικές συμφωνίες. Αλλά κάποιο μεσοδιάστημα κάποιο πρόβλημα θα υπάρξει».

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών εκτιμά ότι σε περίπτωση Grexit καλό θα είναι κάθε ασθενής να έχει στο ψυγείο του προμήθεια φαρμάκου για τρεις εβδομάδες με ένα μήνα. Και αυτό είναι εύκολο στην ινσουλίνη, που δε στοιχίζει το κάθε μπουκαλάκι πάνω από 20 ευρώ. Και το κάθε μπουκαλάκι διαρκεί γύρω στις 3 εβδομάδες. Για άλλα φάρμακα όμως, π.χ. καρκινοπαθών, νεφροπαθών κ.λπ., δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Πάντως, ο ίδιος θεωρεί ότι και τα νοσοκομεία σε μια τέτοια περίπτωση θα παίξουν το ρόλο τους για να βοηθήσουν τον κόσμο.


Είμαστε δέσμιοι

Στα πρωτότυπα φάρμακα λοιπόν είμαστε δέσμιοι. Αλλά ακόμα και στα βότανα και στον ορυκτό πλούτο, που έχουμε τις πρώτες ύλες, αυτό που συμβαίνει είναι να τα εξάγουμε, να τα επεξεργάζονται οι ξένες βιομηχανίες και μετά να τα ξαναστέλνουν σε μας. Κι όμως, στην αρχή της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Γιώργος Γεννηματάς έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Είχαμε δύο κρατικές βιομηχανίες. Στη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Μητσοτάκη το 1991 αποφασίστηκε το κλείσιμό τους», τονίζει ο κ. Τσικανδυλάκης.

«Μιλάμε για δύο πολύ καλά εργοστάσια, που πραγματικά για την εποχή εκείνη ήταν από τα πιο σύγχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ένα ήταν στην Πάτρα και το άλλο στο Βόλο. Λειτούργησαν για ένα διάστημα. Παρήγαγαν φάρμακα, συνήθως γενόσημα, αλλά και ένα μέρος αυτών ασχολούνταν με την έρευνα. Το 1990-1991, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμό τους», καταλήγει ο κ. Τσικανδυλάκης.


«Διαθέτουμε αξιόπιστη φαρμακοβιομηχανία»

«Η χώρα μας διαθέτει αξιόπιστη φαρμακοβιομηχανία, με εργοστάσια παραγωγής, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, και θαυμάσιο επιστημονικό προσωπικό. Άλλωστε, πολλές από αυτές πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές», λέει από την πλευρά του στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρης Βαβουρανάκης.

«Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να πιστεύω ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ενιαία και το φάρμακο δεν έχει "εθνικό χρώμα". Καμία σύγχρονη χώρα δεν πρέπει να στερηθεί νέα και καινοτόμα φάρμακα, επειδή αυτά μπορεί να εφευρέθηκαν και να κατασκευάζονται σε άλλες χώρες. Τα σύνορα στο φάρμακο βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Η συνέργεια των εθνικών και των πολυεθνικών εταιρειών σε κάθε σύγχρονη χώρα αποτελεί την εγγύηση στην προαγωγή της δημόσιας υγείας», επισημαίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση, με τις στρατιές των ανασφάλιστων Ελλήνων που αδυνατούν να επισκεφτούν ακόμα και το γιατρό για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας του, ο Χάρης Βαβουρανάκης λέει: «Μιλώντας με μαθηματικούς όρους, η σχέση υγείας και οικονομίας δεν είναι γραμμική. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η ανεργία, η φτώχια και η μείωση του εισοδήματος έχουν σίγουρα αρνητική επίδραση στο επίπεδο της υγείας και της περίθαλψης. Οι πολίτες επισκέπτονται το γιατρό τους όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, η πρόγνωση είναι βαρύτερη και οι θεραπευτικές επιλογές λιγοστεύουν».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: