ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

"Πεινάνε" οι αγρότες… Υποφέρει η αγορά της Κρήτης

Από τον αγροτικό τομέα μόνο μπορεί να ξεκινήσει η ανάκαμψη της αγοράς: Είναι ένα μήνυμα με αποδέκτη την κυβέρνηση, που θέλησαν να περάσουν μέσα από τη δική μας εφημερίδα, χθες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των αγροτών του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι και τονίζουν ότι δεν αναφέρονται σε εξαγωγές προϊόντων, αλλά σε στήριξη της ντόπιας παραγωγής, για την επίτευξη αυτάρκειας και άρα μείωση των εισαγωγών που μας στοιχίζουν σε συνάλλαγμα.

Όλοι λένε ότι μέσα στο ευρώ, αλλά όχι χωρίς αντιστάσεις στις παράλογες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κυβέρνηση που πραγματικά έχει την πολιτική βούληση, μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση την περίφημη «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας»!

«Δυστυχώς, από πλευράς αυτάρκειας προϊόντων η Ελλάδα είναι εντελώς ανοχύρωτη», λέει με προβληματισμό στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Α' αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων του Νομού Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης. «Φανταστείτε ότι το 80% περίπου των προϊόντων που βλέπετε γύρω σας, είτε είναι τρόφιμα είτε οτιδήποτε άλλο αγαθό καταναλωτικό, εισάγεται αυτή τη στιγμή. Φανταστείτε τι πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η χώρα σε μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, κάτι βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί».

Στο σημείο αυτό και ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, ο κ. Φασουλάκης λέει: «Σε πολλές συζητήσεις που έχω κάνει με παράγοντες κρατικούς, είτε πολιτικούς είτε επιμελητηριακούς, ακόμα και στο δικό μας Επιμελητήριο, συνεχώς υπάρχει η τάση να μιλάμε για εξωστρέφεια. Συνεχώς εγώ τους λέω ότι το πρώτο μέλημά μας θα πρέπει να είναι να γίνουμε αυτάρκεις. Και εφόσον θα γίνουμε αυτάρκεις, τα προϊόντα που θα παράγουμε θα μας φτάνουν, και τότε αυτά που θα περισσεύουν θα δούμε πού να τα εξάγουμε».

Η ανάκαμψη της αγοράς θα ξεκινήσει από τον αγροτικό τομέα υποστηρίζουν στη "Νέα Κρήτη" επιχειρηματίες και παραγωγοί, που θυμούνται παλιές εποχές, όταν η σταφίδα "έθρεφε" το Ηράκλειο.

Όπως λέει ο ίδιος, «συνεχώς ακούω μεγαλόστομα σχέδια, γίνονται διάφορες αποστολές σε διάφορες χώρες, είτε ευρωπαϊκές, είτε ανατολικές, είτε οπουδήποτε αλλού, ενώ στην ουσία δεν έχουμε προϊόν για να στείλουμε»!

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γιώργο Φασουλάκη, «η Ελλάδα, λόγω του ότι δεν έχει ανθρώπινο δυναμικό που να δουλεύει και αυτό που δουλεύει είναι λίγο και επειδή το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, έχουμε και υψηλότερες τιμές στην αγορά σε σχέση με την Τουρκία, για παράδειγμα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να την ανταγωνιστούμε».


Μια φορά

«Κάποτε για παράδειγμα είχαμε αυτάρκεια στη χοιροτροφία και όχι μόνο. Είχαμε αυτάρκεια όχι μόνο στο χοιρινό κρέας, το οποίο ήταν και πολύ ποιοτικό και ζούσαν και ένα σωρό οικογένειες. Και μάλιστα δε φτάνει που τους διέλυσαν, τους χρέωσαν κιόλας, γιατί έδιναν δάνεια με το καθεστώς που τα δίνανε οι τράπεζες τότε και καταχρέωσαν τους ανθρώπους. Και μια στιγμή ούτε προϊόν είχανε, και είχανε και τα χρέη στην πλάτη τους», τονίζει με αγανάκτηση ο κ. Φασουλάκης.
«Ως επιμελητηριακός», όπως λέει, «η θέση της χώρας μας ότι "ανήκομεν εις τη Δύση" είναι μόνο καλό. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Τι κάνουν οι πολίτες. Δηλαδή, μας αρέσει να λέμε "φταίνε οι Ευρωπαίοι", "φταίνε οι Αμερικανοί", "θα βρούμε λύση απ' τη Ρωσία". Δηλαδή βλέπουμε φαντάσματα. Κι ενώ έχουμε την αγελάδα, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς πάμε να αρμέξουμε το κουνούπι, που είναι οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης»...

Μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής ζητούν οι επιχειρηματίες

Ωστόσο, στο σημείο αυτό κάνει λόγο και για τις υποχρεώσεις των ίδιων των παραγωγών. «Ο παραγωγός πρέπει να παράγει ποιοτικό προϊόν. Να ξεχάσουμε τις εποχές που ξέραμε όταν πηγαίναμε και παραδίδαμε τη σταφίδα και πήγαιναν τα κλαρκ και φορτωτάκια και φόρτωναν στα φορτηγά τη σταφίδα της προηγούμενης χρονιάς και την πήγαιναν για οινοποίηση. Αυτό που θα παράγουμε πρέπει να είναι αυτό το προϊόν που μας αρέσει εμάς», λέει ο Γιώργος Φασουλάκης.


Πρώτες προτεραιότητες

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Φασουλάκης έχει να προτείνει στη σημερινή κυβέρνηση και μια συγκεκριμένη στρατηγική. «Μέχρι να γίνουμε αυτάρκεις και να παράγει αγροτικά προϊόντα», λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει να κάνει τη ζωή εύκολη σε όλους τους πολίτες που παράγουν ή επιθυμούν να μπουν στην παραγωγή των προϊόντων. Δηλαδή και αυτός που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να μπορεί να θεωρήσει ένα τιμολόγιο και να μπορεί να μπει στην παραγωγή ενός προϊόντος και να το πουλήσει νόμιμα».
Γιώργος Φασουλάκης, μέλος διοίκησης Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Στο ερώτημά μας τι ισχύει σήμερα, ο ίδιος εξηγεί: «Για να πουλήσεις αγροτικό προϊόν σε σωστό έμπορα και όχι σε πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι αγοράζουν χωρίς τιμολόγιο και χάνει το κράτος το ΦΠΑ, πρέπει να έχεις το δικαίωμα να εκδόσεις τιμολόγιο πώλησης. Και για να το έχεις, πρέπει να είσαι ή κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ή να είσαι αγρότης με ειδικά χαρακτηριστικά. Και δυστυχώς για να γίνει αυτό, υπάρχει μια γραφειοκρατία η οποία κρατάει τουλάχιστον δύο χρόνια. Για κάποιον που θέλει να γίνει αγρότης, ο νόμος προβλέπει ότι κάποιος δεν μπορεί να κάνει άλλη δουλειά, γιατί λέει δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένος σε δύο ασφαλιστικούς φορείς. Όμως η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στον καθένα που θέλει να παράγει, να μπορεί άμεσα να πηγαίνει στην εφορία και να κόβει τιμολόγιο».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι τα επιμελητήρια ως θεσμός είναι συμβουλευτικός προς την Πολιτεία. Και καλεί από τη μια την Πολιτεία να συνεργάζεται με τα επιμελητήρια της χώρας προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν στις διαδικασίες των επιμελητηρίων. Να μην αφήνουν μια μειοψηφία να καθορίζει τις τύχες των επιμελητηρίων, κάτι που συμβαίνει σε πανελλαδικό επίπεδο και αυτό δημιουργεί προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας των επιμελητηρίων, που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.


Αγροτικός... "μονόδρομος"

«Ο αγροτικός είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να βοηθήσει την εθνική οικονομία και την πραγματική ανάπτυξη της χώρας», λέει στη "Ν.Κ." και ο Α' αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Ηλιάδης, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα μας χθες.

«Ο γεωργικός τομέας, όταν αναπτυχθεί σωστά, έχει παροχή υπηρεσιών, έχει υποστήριξη της βιοτεχνίας που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια, έχει μεταφορές και άπτεται δηλαδή όλου του οικονομικού οικοδομήματος της χώρας», λέει ο Γιώργος Ηλιάδης.
Γιώργος Ηλιάδης, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου

Μάλιστα, υπενθυμίζει πόσο καλά δούλευε η αγορά σε εποχές που υπήρχαν μεγάλες παραγωγές σε ελαιόλαδο και κυρίως σε σταφίδα. «Πανικός. Κατέβαιναν οι αγρότες στην αγορά και ψώνιζαν μετρητοίς. Και εξοφλούσαν τα χρέη που είχαν στη διάρκεια της χρονιάς που είχε περάσει. Όμως πλέον αυτό το εισόδημα δεν υπάρχει στην αγορά. Και στην ουσία οι περισσότεροι παραγωγοί είναι άνεργοι, με 2, 3, 5 στρέμματα γης κ.λπ., και ειδικά με τις ελιές που έχουν οι περισσότεροι, δεν μπορεί να θεωρηθεί αγρότης κάποιος», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Και στο ερώτημα αν υπάρχει πολιτική βούληση, ο κ. Ηλιάδης μιλάει αρνητικά. «Όλοι μιλούν για ανάπτυξη εδώ και χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Αλλά και η νέα κυβέρνηση βαδίζει σε λάθος δρόμο. Κι αυτό διότι δεν έχει πιάσει σωστά από τη βάση την όλη υπόθεση. Χρειάζεται ένα σχέδιο, που να εφαρμοστεί κατά περιφέρεια τι θα παράγει. Να δώσει κατευθύνσεις, να υποστηρίξει και μεσοπρόθεσμα θα παράγουμε προϊόντα που θα κόψουμε τις εισαγωγές. Θα εξάγουμε. Και παράλληλα θα μειώσουμε την ανεργία».


Κάθε προϊόν

«Η Κρήτη και γενικότερα η χώρα μας έχει τις εδαφοκλιματικές συνθήκες εκείνες που της επιτρέπουν να παράγει όλο το χρόνο, τα πάντα. Εάν λοιπόν πάρουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δούμε τι εισάγουμε, θα καταλάβουμε ότι αυτά μπορούμε να τα παράγουμε και επιπλέον μπορούμε να παράγουμε και όλα τα άλλα προϊόντα που θέλουν στην Ευρώπη και είναι ανταγωνιστικά, οτιδήποτε είναι αυτό, καθώς και άλλα εξειδικευμένα προϊόντα για τις τρίτες χώρες», επισημαίνει ο Γιώργος Ηλιάδης.

Στο σημείο αυτό τονίζει ότι «μπορούμε με έμμεσες ενέργειες ως χώρα να επιδοτήσουμε αυτές τις δραστηριότητες, για να μπορέσουν οι Έλληνες να παράγουν προϊόντα με όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος. Αντί να επιδοτούμε τους ανέργους, ας επιδοτούμε τη νεολαία, προκειμένου να στραφεί στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων».

Καταλήγοντας, το μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου λέει ότι δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης όλα αυτά, αλλά πρέπει να συστρατευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Και να υπάρξει σωστός σχεδιασμός για τα μικροκλίματα και τη δυνατότητα της παραγωγής κατά προϊόν και κατά περιοχή με βάση το μικροκλίμα της.


"Ενεργειακή βόμβα": Οδηγούν στο θάνατο τον πρωτογενή τομέα

Για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το χωροταξιακό, τονίζοντας ότι, αν αυτά περάσουν, θα "πεθάνει" για πάντα ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης, μιλάει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

Μπάμπης Λεκάκης, πρόεδρος ΟΕΒΕΝΗ


«Αν πάνε να κάνουν ενεργειακό κόμβο την Κρήτη, πάει ο αγρότης. Διέλυσαν όλα. Τελειώσαμε, δηλαδή. Ο καθένας θα πηγαίνει και θα βάζει καθρέπτες στο χωράφι του και θα περιμένει να πιάσει ένα εισόδημα, αφού τα αγροτικά θα έχουν πιάσει πάτο»!

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λεκάκης λέει: «Εμείς το φωνάζαμε πάντα και το φωνάζουμε. "Στηρίξτε τον αγροτικό τομέα και τον κτηνοτροφικό, γιατί μέρα με τη μέρα χάνονται πάρα πολλά χρήματα. Έτσι κι αλλιώς, βλέπουμε σήμερα ότι οι μεγαλύτερες εξαγωγές που γίνονται σήμερα γίνονται στα αγροτικά προϊόντα».

Ωστόσο, ο κ. Λεκάκης κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική περιορισμού σε βάρος της χώρας μας, για το τι θα παράγει, πώς θα το παράγει και πόσο θα παράγει, αλλά μας λένε και το τι θα εξάγουμε από αυτά τα προϊόντα. «Όταν σε υποχρεώνει να εισάγεις κάποια προϊόντα και από την άλλη σε υποχρεώνει να πετάς στις χωματερές τα δικά σου προϊόντα για να μπορέσεις να κάνεις τις εισαγωγές αυτές, είναι μια πολιτική στην οποία δεν μπορούμε να αντισταθούμε».

Ο συνδικαλιστής αυτό που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει είναι να δοθούν κίνητρα στους αγρότες για να παράγουν, μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και τον έλεγχο της ψαλίδας μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής στο ράφι για τον καταναλωτή, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή των προϊόντων και ο κόσμος να μπορεί να τα αγοράζει, αντί να παίρνει τα εισαγόμενα επειδή είναι φτηνότερα.

«Αλλά είναι κάτι πολύ δύσκολο, αφού κατάφεραν και μείωσαν τους μισθούς στα 480 ευρώ και θέλει ο καταναλωτής για να βγάλει το μήνα του 700 ευρώ. Αλλά με πολιτικές που θα βγάζουν έξω τους μεσάζοντες, μπορούμε να τα καταφέρουμε», καταλήγει.


Συνδεδεμένες καλλιέργειες: «Χρειάζεται δέλεαρ για τους παραγωγούς»

«Όλα αυτά είναι ζητήματα πολιτικής βούλησης», λέει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης.

«Όταν μιλάμε για μια νέα προγραμματική περίοδο, που θα στηρίξει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο και δεν υπάρχει σχεδιασμός, τότε έχουμε πρόβλημα», τονίζει.
Μύρος Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης


Ο συνδικαλιστής αναφέρει ότι χρειάζεται δέλεαρ στο χοιροτρόφο, στον αιγοπροβατοτρόφο κ.λπ. για να αυξήσει την παραγωγή του και να συνεχίσει να παράγει. «Αλλά χρειαζόμαστε συνδεδεμένες καλλιέργειες για να μπορεί να έχει αυτόνομες ζωοτροφές. Όταν ο κτηνοτρόφος περιμένει να έρθει το καράβι με τη ζωοτροφή, που η Ελλάδα είχε αλλά δεν έχει, από 'κει ξεκινάει το πρόβλημα. Θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος σχεδιασμός από το υπουργείο που θα λέει "έλα εδώ. Έχεις 200 στρέμματα. Δε σου επιτρέπω και τα 200 να τα έχεις αμπέλια. Βάλε σε κάποια από αυτά σιτηρά. Που αυτά τα σιτηρά θα τα πουλήσεις σε χαμηλή τιμή στο συνάδελφό σου κτηνοτρόφο, να μπορεί να έχει τα πρόβατά του. Να μη χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγή χιλιάδες τόνους καλαμπόκια και άλλες ζωοτροφές με τα καράβια. Γιατί το να παράγουμε κρέας στην Ελλάδα και να το ταΐζουμε με ζωοτροφές του εξωτερικού, δεν είναι κάτι».

Καταλήγοντας, ο κ. Χιλετζάκης λέει: «Δεν έχουμε το σπόρο για να σπείρουμε. Δεν έχουμε τροφές για να ταΐσουμε. Αύριο μπορεί να κάνω εγώ μια χοιροτροφική μονάδα και δεν έχω την πρώτη ύλη από τον τόπο μου για να ταΐζω τα χοιρινά, θα είναι λάθος και καλύτερα να μην την κάνω καθόλου».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: