ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

"Έφυγε" ο Στέλιος Σαμαρειτάκης

Ο Στέλιος από χθες το πρωί, δεν είναι πια κοντά μας...


Ένας από τους τελευταίους "ρομαντικούς" αλλά και μαχητικούς συνάμα αγωνιστές του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος της Κρήτης, ο Στέλιος Σαμαρειτάκης από τον Άγιο Σύλλα - γιος του αείμνηστου καπετάνιου του ΕΛΑΣ Μιχάλη Σαμαρείτη - έφυγε ξαφνικά και εντελώς αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 74 χρόνων, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την κοινωνία.



Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρονται σε ανεύρυσμα. Ο Στέλιος Σαμαρειτάκης είχε συνδέσει όλη του τη ζωή με τους αγώνες για το δίκιο του αγρότη, έχοντας διαδραματίσει μια πολύ δυναμική και συνάμα ουσιαστική πορεία στο αγροτικό κίνημα του νομού Ηρακλείου, μέσα από το χώρο του ΚΚΕ και τα τελευταία χρόνια ως ανεξάρτητος αγροτοσυνδικαλιστής, που είχε πάντα άποψη για τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2000 υπήρξε ενεργό αγροτικό στέλεχος, επιλέγοντας κάποια στιγμή να μην ξαναδιεκδικήσει θέση συνδικαλιστή στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αλλά να αποσυρθεί από το συνδικαλισμό.

Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα όμως πάντοτε ήταν ότι ανά πάσα στιγμή, όποτε καλούνταν να μιλήσει για οποιοδήποτε πρόβλημα των ανθρώπων της υπαίθρου, είχε δυναμική άποψη, ολοκληρωμένη και χωρίς ποτέ να μασάει τα λόγια του, γεγονός που τον είχε κατατάξει στους πιο δυναμικούς αγροτοσυνδικαλιστές που πέρασαν ποτέ από το αγροτικό κίνημα της Κρήτης.

Μάλιστα, επειδή για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την τυροκομία, είχε ιδιαίτερες γνώσεις στα θέματα της κτηνοτροφίας και της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και αυτό τον έκανε να έχει μεγαλύτερο πάθος στην πορεία της συνδικαλιστικής του δράσης στο χώρο της κτηνοτροφίας.

Ο Στέλιος Σαμαρειτάκης είχε στο αίμα του όλα τα γονίδια της οικογένειάς του, με τον πατέρα του να έχει γράψει τη δική του ιστορία ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην Κρήτη αλλά και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως πρόεδρος των αντιστασιακών.

Οι φίλοι, οι συγγενείς, οι συναγωνιστές και οι συνάδελφοι του Στέλιου θα τον αποχαιρετήσουν σήμερα στις 4 το απόγευμα από την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, όπου και θα τελεστεί η κηδεία του εκλιπόντος.

Στην Κιβωτό

Τον Στέλιο τον είχα φιλοξενήσει στην εκπομπή Κιβωτός της ΚΡΗΤΗ ΤV σε διάφορα θέματα. Αλλά και στην εφημερίδα "Ν.Κρήτη" κατά διαστήματα όποτε έπρεπε να καταγράψω δήλωση ουσίας από άνθρωπο που μιλάει έξω από τα δόντια, τον συγκεκριμένο αγροτοκτηνοτρόφο έπαιρνα τηλέφωνο και χωρίς ποτέ να αρνηθεί να μου μιλήσει, έχοντας πάντα άποψη για όλα και άποψη σοβαρή και ολοκληρωμένη.
Μία από τις εκπομπές όπου είχα την τιμή να φιλοξενώ τον Στέλιο ήταν και εκείνη της 1ης Απριλίου 2009 για την Κρητική Διατροφή. Την επαναφέρω με τη νέα μου ανάρτηση, για να ξαναθυμηθούμε τον Στέλιο Σαμαρειτάκη και για όσους δεν τον γνώριζαν, να δουν μέσα από το παρακάτω βίντεο πόσο δυναμικός και ουσιαστικός ήταν ο άνθρωπος αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: