ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

"Βομβαρδισμένο τοπίο" στα Νέα Αλάτσατα


Επικίνδυνη για την ασφάλεια των ίδιων των μαθητών, έχει γίνει πλέον μετά τις τελευταίες πλημμύρες, η περιοχή γύρω από το 7ο Γυμνάσιο και το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, στα Νέα Αλάτσατα. Όπως έκανε και στη Φορτέτσα, έτσι συμπεριφέρθηκε και στην περιοχή αυτή, η εταιρεία "ΘΕΟΝ", αφού λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, στην πραγματικότητα έχει εγκαταλείψει τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αφήνοντας πίσω της σκαμμένα αυλάκια που έχουν εξελιχθεί σε χαντάκια, λακκούβες, μπάζα, σωλήνες αποχέτευσης που έμειναν στα χωράφια μέχρι κάποτε να τοποθετηθούν. Και γενικά μια κατάσταση, που μπορεί να μην υπάρχει ούτε στις τριτοκοσμικές χώρες του κόσμου, αδιαφορώντας για τις πιθανές συνέπειες, σε βάρος της ασφάλειας των διερχόμενων οχημάτων, αλλά κυρίως των παιδιών, που κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο, περπατούν και παραπατούν στα αυλάκια και στις κακοτεχνίες!

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος  Παπαδάκης

Ώρα 8 το πρωί χθες. Τα φλας της "Ν.Κρήτης" καταγράφουν εικόνες που είναι καθημερινές όσο και απίστευτες και που δείχνουν ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά, αφού τα σκαμένα αυλάκια, "κοσμούν" τα Νέα Αλάτσατα από πέρυσι το καλοκαίρι. Κατά διαστήματα η εταιρεία εμφανίζεται, ξανασκάφτει, διορθώνει προβλήματα στους αγωγούς, ξαναμπαζώνει πρόχειρά με τα μπάζα που έχει αφήσει στη γύρω περιοχή και εξαφανίζεται ξανά, με το δήμο Ηρακλείου, να κάνει ότι μπορεί για να βελτιώσει κάπως την κατάσταση, αλλά να μην προλαβαίνει να καλύπτει τα χαντάκια, μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό.

Καθημερινές καταστάσεις

Άλλα αυτοκίνητα κατηφορίζουν προς το 7ο Γυμνάσιο από την πλευρά της κεντρικής εισόδου (οδός Κλεάνθη) και άλλα ανεβαίνουν. Οι ρόδες πέφτουν στα αυλάκια. Τα παιδιά προσπαθούν να περπατήσουν κάνοντας ελιγμούς μεταξύ των αυτοκινήτων και των σκαμμένων δρόμων. Αλλά και τα αυτοκίνητα που θα καταφέρουν να περάσουν από το σχολείο, να ξεμπλοκάρουν μετά την αποβίβαση το πρωί ή την επιβίβαση το μεσημέρι των μαθητών και να κατηφορίζουν προς τα κάτω, μέχρι να βρουν τον παράλληλο δρόμο της οδού Σκουλά, ακολουθούν το αυλάκι και πέφτουν αναγκαστικά μέσα σε αυτό.

Όσοι ανεβαίνουν προς τα πάνω, μετά το σχολείο, θα συναντήσουν μια μεγάλη λακκούβα στην οδό Κίμωνα Ζωγραφάκη, που μοιάζει πλέον, μετά τις τελευταίες βροχές, με κρατήρα. Και αλοίμονο στον οδηγό που δεν θα τη δει λόγω νερού βροχής. Αν είναι και οδηγός δικύκλου, ο Θεός να βάλει το χέρι Του.
Αλλά και από την πλευρά του ΕΠΑΛ, η κατάσταση είναι παρόμοια, αφού το σχολικό συγκρότημα είναι "όμηρο" και περιτριγυρισμένο από τα περίφημα αυλάκια των αποχετευτικών και υδρευτικών συστημάτων που η εταιρεία αυτή, είχε αναλάβει να εγκαταστήσει, χωρίς στη συνέχεια να ολοκληρώσει την υποχρέωση της, αποκαθιστώντας το οδόστρωμα.


Και όλα αυτά είναι καθημερινά φαινόμενα, που διαδραματίζονται έξω από την κεντρική είσοδο του σχολείου, κάθε πρωί που γίνεται η προσέλευση και κάθε μεσημέρι που γίνεται η αναχώρηση των μαθητών. Η "Ν.Κρήτη" για του λόγου το αληθές, παρουσιάζει παρακάτω το σχετικό φωτορεπορτάζ, με την ελπίδα πως οι αρμόδιοι θα είναι πλέον "καταπέλτες" εναντίον της εταιρείας, ενώ θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια του νόμου, για να την αναγκάσουν να αναλάβει, τουλάχιστον, την άμεση αποκατάσταση του οδοστρώματα, ρίχνοντας πίσσα σε όλο το μήκος και το πλάτος που η ίδια έχει σκάψει για να τοποθετήσει τις σωλήνες.

"Μονίμως κινδυνεύουμε"

Τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων - και κάτοικος της περιοχής της Φορτέτσας - παπά Στυλιανός Σαβουϊδάκης, όσο και η δραστήρια διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου Τόνια Μαρμαρέλη, μίλησαν στη "Ν.Κρήτη" χθες, αναδεικνύοντας ως πρώτο πρόβλημα στην υπόθεση αυτή, την ασφάλεια των ίδιων των παιδιών.
Όπως λέει ο πατέρας Στυλιανός, "αυτό είναι έργο αποχέτευσης που έγινε πέρυσι. Έσκαψαν και το σκέπασαν. Και ήταν καλύτερη η κατάσταση. Φέτος, ξαναήρθαν και ξανάσκαψαν το Φθηνόπωρο. Από τότε και μετά, εμείς περιμέναμε ότι θα το έφτιαχναν άμεσα. Αλλά έφυγαν και με τις κακοκαιρίες, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Έχουμε κάνει πολλές διαμαρτυρίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόδων, το νέο σκάψιμο είχε γίνει πάλι για να τοποθετηθούν νέοι αγωγοί και μάλιστα η εκσκαφή έγινε σε μεγάλο βάθος. "Και κάθε μέρα υπάρχει ο κίνδυνο να χτυπήσει κάποιο παιδί. Τα αυτοκίνητα καταστρέφονται και γενικά έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και αν δείτε το μεσημέρι, τα παιδιά βγαίνουν χωρίς να ελέγξουν πολλές φορές και φεύγουν προς τα κάτω και κινδυνεύουν και από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, λόγω των ελιγμών που γίνονται". Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη κάθε Τρίτη που γίνεται η λαϊκή, λίγα μέτρα παρακάτω.


Από την πλευρά της, η διευθύντρια Τόνια Μαρμαρέλη, λέει στην εφημερίδα μας: "Κάθε μέρα υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά. Απευθύνουμε έκκληση στη δημοτική αρχή, παρότι δεν ευθύνεται η ίδια για την κατάσταση αυτή, να κάνει ότι μπορεί για να μας βοηθήσει. Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθεί ο δήμος. Άλλωστε πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει βάλει τσαϊλι και έχει βελτιώσει την κατάσταση. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να πέσει πίσσα".

Στάση..."οικοδομής"

Μάλιστα, τα παιδιά που μεταφέρονται με λεωφορεία, κινδυνεύουν και επειδή αντί...στάσης, υπάρχει παρακείμενη οικοδομή! "Έχουμε ζητήσει από το ΚΤΕΛ να φτιάξει ένα στέγαστρο. Αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση", τονίζει ο πατέρας Στυλιανός.

"Τριτοκοσμική κατάσταση"

"Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ταλαιπωρούμαστε όλοι και πιο πολύ τα παιδιά μας", λέει στην εφημερίδα μας η κ. Κατερίνα Καλογεράκη - Διαμαντάρα. "Όσο τα αφήνουν έτσι, χειροτερεύει το πρόβλημα. Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό. Πάντως ανησυχούμε για την ασφάλεια των παιδιών μας", καταλήγει.


"Όσο αφήνουμε αυτά τα αυλάκια έτσι, τα βλέπουμε ότι γίνονται πιο βαθιά", λέει και η μητέρα δύο μαθητριών του γυμνασίου, Δέσποινα Ξυστράκη. "Είναι πάρα πολύ καιρό έτσι. Κάποια στιγμή, πρέπει να φτιαχτεί. Έλεος πια"...
Ο  εργαζόμενος σε παρακείμενη καφετέρια Νίκος Νικολιδάκης, λέει στην εφημερίδα μας. "Έχω δει τους εργαζόμενους του δήμου που έρχονται συχνά και βάζουν τσαϊλι. Αλλά με τις βροχές έχουμε πάλι υποχώρηση του εδάφους. Και όλα τα αυτοκίνητα δυσκολεύονται. Κι εγώ που οδηγάω μηχανάκι, ζορίζομαι", λέει χαρακτηριστικά.

Ο δήμος

Η "Ν.Κρήτη" απευθύνθηκε χθες και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη. "Εμείς πιέζουμε την εταιρεία όσο μπορούμε. Και αν συνεχίσει να δείχνει αυτή τη συμπεριφορά, θα αναγκαστούμε να την κηρύξουμε έκπτωτη", τονίζει χαρακτηριστικά. Επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που καταγράψαμε, ο Χάρης Μαμουλάκης λέει: "Η ανάδοχος εταιρεία όφειλε να ολοκληρώσει την παρέμβαση της σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Ο δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες οχλήσεις προς την κατασκευαστική εταιρεία. Και προσπαθεί στο βαθμό που έχει τη δυνατότητα να καλύψει κενά από κάποιες επικινδυνότητες, όπως αυτά που περιγράφετε αναφορικά με τα χαντάκια, με κάποιες τομές οι οποίες είναι επικίνδυνες κ.λπ. Εμείς τώρα έχουμε κάνει ειδική πρόσκληση στον ανάδοχο. Δηλαδή έχει γίνει μια σοβαρή όχληση από την πλευρά μας. Και περιμένουμε να ανταποκριθεί. Όμως δεν μπορούμε να επαφιέμεθα σε αυτό. Και πρέπει κάτι να κάνουμε παραπάνω".


Στο σημείο αυτό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου υπόσχεται: "Εμείς ως τεχνική υπηρεσία, λέμε καιρού επιτρέποντος, να κάνουμε και κάποιες παρεμβάσεις με μπετό και πίσσα όπου χρειαστεί, για να πάρει μια οριστική λύση το ζήτημα αυτό, τουλάχιστον ως προς τον εξωτερικό χώρο. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εξαντλώ την αυστηρότητα που πρέπει να εξαντλήσω απέναντι στην εταιρεία, γιατί γνωρίζω πως λειτουργεί όλος αυτός ο χώρος με την εκτέλεση των δημόσιων έργων, ως πρώην εργολήπτης δημόσιων έργων, μια δουλειά που έκανα επί 9 χρόνια. Και ελπίζω να μην χρειαστεί να φτάσω στο μέτρο που προβλέπει να κηρύξουμε την εταιρεία έκπτωτη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την εταιρεία", προειδοποιεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου.

Ο κ. Μαμουλάκης τοποθετεί την ασφαλτόστρωση και την πίσσα στα σημεία όπου χρειάζεται, κατά την εαρινή περίοδο, αλλά ξεκαθαρίζει ότι μέχρι τότε οι προσπάθειες θα συνεχίζονται, προκειμένου η ανάδοχος εταιρεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: