ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Έμποροι καυσόξυλων: "Θα εξαπατήσουμε άθελά μας τον κόσμο"


ΕΡΕΥΝΑ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
 
«Θα αδικήσουμε τον κόσμο αλλά χωρίς να το θέλουμε», ομολογούν για τα καυσόξυλα πλέον και οι ίδιοι οι έμποροι ξύλου στο νομό Ηρακλείου, που υποχρεούνται από φέτος, χωρίς καμία δυνατότητα επιλογών και αναβολών στον τρόπο τιμολόγησης, να διαθέτουν πλέον τα ξύλα με το κυβικό, με συνέπεια δύο κυβικά, που με το ζόρι είναι περίπου ένας τόνος, να πωλούνται σε τοπικό επίπεδο από 180 μέχρι και 220 ευρώ, δηλαδή από 90 μέχρι 110 ευρώ το κάθε κυβικό, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι χτισμένο δίκαια για τον καταναλωτή.

Η "Ν. Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία και επώνυμες απόψεις εμπόρου καυσόξυλων, που τονίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι μονίμως "ο ριγμένος της υπόθεσης", ο ίδιος ο αγοραστής των κυβισμένων ξύλων.

Απαγορευτικό

Την ίδια ώρα, πανάκριβο θα είναι και φέτος το πετρέλαιο, που αρχίζει να διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου σε τιμή όχι κάτω του 1,07 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,25 ευρώ πέρυσι, η οποία εξακολουθεί να είναι απαγορευτική, για τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά των Ελλήνων!
«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», ή για την ακρίβεια, «ούτε ξύλο, ούτε πετρέλαιο» είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται για τα περισσότερα νοικοκυριά εξαιτίας της ελάχιστης μείωσης της τιμής του πετρελαίου μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ και της εφαρμογής, από την άλλη, του μέτρου της κύβισης για την τιμολόγηση των καυσόξυλων, που ανεβάζει κατά πολύ την τιμή τους, αλλά και δημιουργεί ταυτόχρονα συνθήκες άδικης μεταχείρισης των καταναλωτών.

Πανάκριβο πετρέλαιο

Χθες έγινε γνωστό ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς οι καταναλωτές να δείχνουν ενδιαφέρον για παραγγελίες.
Το πετρέλαιο, μετά και τη μείωση του ειδικού φόρου και με βάση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση των διεθνών τιμών, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα επίπεδα των 1,07 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,25 ευρώ πέρυσι.
Για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,72 ευρώ το λίτρο (με πλαφόν κατανάλωσης), έναντι 0,90 ευρώ πέρυσι.
Υπάρχουν και έρευνες στην αγορά που δείχνουν ότι από την ελάχιστη μείωση της τιμής του πετρελαίου η αύξηση που αναμένεται να σημειωθεί στην κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι δε θα ξεπεράσει το 10%.

Τοπικές τιμές

Η "Ν. Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα τις πρώτες τιμές, που στην παρούσα φάση έχουν αποφασίσει οι έμποροι των καυσόξυλων στο νομό Ηρακλείου, με βάση το κυβικό μέτρο και όχι τον τόνο - όπως υποχρεούνται άλλωστε από το νόμο. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης μάντρας καυσόξυλων Νεκτάριος Λυρώνης (την ώρα που γενικώς ο χώρος του δε βγάζει προς τα έξω σε αυτή τη φάση τιμές) μιλάει με ειλικρίνεια προς την εφημερίδα μας, δηλώνοντας ότι είναι στο πλευρό του κόσμου που υποφέρει. «Η τιμή», όπως αποκαλύπτει, «ήταν πέρυσι 115 ευρώ το κυβικό. Τώρα οι τιμές έχουν κατέβει από 90 μέχρι 110 ευρώ το κυβικό. Αλλά το κάθε κυβικό είναι δεν είναι μισός τόνος. Μα ο τόνος κόστιζε στον καταναλωτή από 140 μέχρι το πολύ 170 ευρώ, αν επρόκειτο για ξυλόσομπα επειδή έχουν κοπεί μικρότερα και έχουν περισσότερη δουλειά. Και τώρα, με τα κυβικά, ο τόνος στην πραγματικότητα ανεβαίνει από 180 μέχρι 240 ευρώ»!

Μεγάλη εκμετάλλευση

Κι ενώ ο κ. Λυρώνης τονίζει ότι προσωπικά δεν αισθάνεται καθόλου καλά με αυτές τις ανατιμήσεις που διαμορφώνονται λόγω κυβικού στην αγορά των ξύλων, εξηγεί από την άλλη ότι αν ο ίδιος θελήσει να πουλήσει με τον τόνο μπορεί να μπλέξει άσχημα...
«Πλέον η λέξη "τόνος" απαγορεύεται. Αν δηλαδή έρθεις εσύ και μου πεις «σε παρακαλώ, δώσε μου ξύλα με τον τόνο γιατί κρυώνουν τα παιδιά μου» κι εγώ το κάνω και πας μετά στον εισαγγελέα και το πεις, ο εισαγγελέας θα έρθει και θα μου κλείσει τη μάντρα. Τόσο αυστηρός είναι ο νόμος», τονίζει με αγανάκτηση ο κ. Λυρώνης.
Την ίδια ώρα όμως, το κυβικό ως μονάδα μέτρησης της αξίας των ξύλων, είναι ό,τι χειρότερο για τα συμφέροντα του αγοραστή των ξύλων. Όπως εξηγεί ο Νεκτάριος Λυρώνης, «για να φτιάξεις ένα κυβικό, για να μην εκμεταλλευτείς τον καταναλωτή, τα ξύλα πρέπει να είναι τετραγωνισμένα. Να χτιστούν και να είναι 1x1x1. Και αυτό το βλέπει ο καθένας. Και μια γριούλα μπορεί να πιάσει το μέτρο να μετρήσει και να δει αν είναι πράγματι τετραγωνισμένο το κυβικό. Όμως στην πραγματικότητα θα έχει απώλειες. Είναι μια κλεψιά για τον καταναλωτή, δηλαδή, με τις ευλογίες του νόμου. Και δε φταίμε εμείς. Όσο καλά και να τα χτίσουμε τα ξύλα, στην καλύτερη περίπτωση ανάμεσα στα ξύλα τα κενά που θα υπάρχουν, θα αφαιρούν ένα 20 με 30% του όγκου. Αφού τα ξύλα είναι στρογγυλά. Δηλαδή αν είναι το κυβικό 500 κιλά, όσο καλά και να φτιάξεις, ό,τι και να κάνεις, ανάμεσα στα ξύλα θα υπάρχει μια απώλεια της τάξεως των 70 με 80 κιλών, εκ των πραγμάτων»!

Μύθος... "βρεγμένων"

Ωστόσο, στο ερώτημά μας και για το κατά πόσον ισχύουν αυτά που επικαλείται η κυβέρνηση με τα βρεγμένα ξύλα, ο ίδιος απαντά: «Αν κόψεις φέτος έναν τόνο ξύλα. Του χρόνου ο τόνος θα έχει χάσει από 200 έως 300 κιλά. Ανάλογα με το ξύλο, υπάρχει φίρα έως 30% από φρέσκο να πάει ξερό. Όμως το ξύλο δεν είναι σφουγγάρι. Αν υποθέσουμε ότι βρίσκονται κάπου και βρέχονται, το νερό όπως είναι στιβαγμένα τα ξύλα δεν περνάει από κάτω. Θα σηκώσεις ένα, δύο, τρία, τέσσερα ξύλα και το πέμπτο θα είναι ολόστεγνο. Άσε που με ένα αεράκι τα ξύλα στεγνώνουν εύκολα. Απλά βρήκαν την καραμέλα των βρεγμένων ξύλων για να περάσουν την απαράδεχτη απόφαση του υπολογισμού της αξίας με βάση το κυβικό».

Σ. Βαρδάκης: «Αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν προβλήματα»

«Με κάθε μέσο και τρόπο», καταγγέλλει από την πλευρά του προς τη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, «αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν προβλήματα με τις πολιτικές που εφαρμόζουν. Αυτό αποδεικνύεται με το παράδειγμα του πετρελαίου, όπου δεν έβαλαν μυαλό όταν είδαν πέρυσι ότι το ίδιο το κράτος έχασε τεράστια ποσά από την πολιτική αυτή. Και σήμερα μας κοροϊδεύουν για άλλη μια φορά, αφού η μείωση της τιμής θα είναι από 8 μέχρι 10 λεπτά κι άρα το καθεστώς παραμένει το ίδιο. Και από την άλλη μεριά δεν μπορούν να ελέγξουν την αγορά του καυσόξυλου, που με το κυβικό η τιμή του θα αυξηθεί περισσότερο. Με αποτέλεσμα να γίνεται και το καυσόξυλο απαγορευτικό για τα λαϊκά στρώματα και την κοινωνία. Άρα στοχεύουν στην πλήρη απαξίωση της ελληνικής κοινωνίας, καταργώντας κάθε έννοια δικαίου πλέον, δείχνοντας το αληθινό τους πρόσωπο. Έτσι σύντομα θα έχουν μπροστά τους έναν λαό που θα αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο σοβαρά που δε θα έχουν προηγούμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: