ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΗ: 300 κάθε μέρα ζητούν διακανονισμό και επανασύνδεση



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε πολύτεκνες οικογένειες, φτωχούς οικογενειάρχες με μικρά παιδιά ή ακόμα και σε ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν συσκευές οξυγόνου για να μην πεθάνουν, τα χρέη που αντιμετωπίζει πανελλαδικά από τους οφειλέτες της ανέρχονται στο 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια προέρχονται από την Κρήτη, με τους μεγαλύτερους οφειλέτες, που όμως δεν τους "πειράζει", να είναι... το ίδιο το κράτος καθώς, και... κάποιοι μεγαλοβιομήχανοι, που της χρωστούν αστρονομικά ποσά.

Κι όμως, η ΔΕΗ δεν τους ενοχλεί, ενώ, αντιθέτως, μόλις λήξει ο λογαριασμός ενός νοικοκυριού και συμπληρωθούν 80 μέρες κατεβάζει τους διακόπτες της ηλεκτροδότησής του, κάτι που γίνεται κάθε μέρα σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα!


300 τη μέρα

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει στη "Ν. Κρήτη" σήμερα ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος της Ένωσης Τεχνικού Προσωπικού της ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Αρκεί να αναφερθεί μόνο το στοιχείο ότι καθημερινά περίπου 300 άνθρωποι περνούν την πόρτα της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, για να ζητήσουν διακανονισμό στο ρεύμα προκειμένου να τους το επανασυνδέσει η ΔΕΗ ή να αποφύγουν το κατέβασμα του διακόπτη. Το ίδιο κάνουν από 300 έως 500 στους άλλους τρεις νομούς και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν καταφέρνει να διεκδικήσει τον πολυπόθητο διακανονισμό. Δηλαδή, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Κρήτης, άλλες δημόσιες υπηρεσίες οργανισμούς και φορείς στο νησί μας, καθώς επίσης βέβαια και κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες, απέναντι στα νοικοκυριά η διοίκηση της Επιχείρησης δεν κάνει ούτε βήμα πίσω. Εκεί εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα, απαιτώντας να της πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, για να μην τους βυθίσει στο σκοτάδι και την παγωνιά ή για να προχωρήσει στην επανασύνδεση του ρεύματος.


Κοντά δύο δισ.

«Τα χρέη προς τη ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί», τονίζει ο Γιάννης Βρέντζος. «Πλησιάζουν ήδη το 1 δισ. 700 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μεγάλους πελάτες, βιομηχανίες, που χρωστάνε πάρα πολλά χρήματα. Έχουμε συγκεκριμένο βιομήχανο ο οποίος θέλει να επενδύσει και στην ενέργεια και χρωστάει μόνος του πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Και εκτιμάται πως περίπου 20.000 καταναλωτές χρωστάνε 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη στην Κρήτη πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Και να μην ξεχνάμε ότι έρχεται χειμώνας»!

Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, «η αξία του πετρελαίου είναι τσουχτερή. Ο κόσμος δε διαθέτει τα χρήματα για να αγοράσει πετρέλαιο. Το ίδιο ισχύει και με τα ξύλα, τα οποία πλέον δεν πωλούνται με τον τόνο αλλά με το κυβικό, και οι καταναλωτές θα στραφούν πάλι στην ηλεκτρική ενέργεια για να ζεσταθούν. Άρα, τον Απρίλιο-Μάιο του '15 θα έρθουν πάλι οι λογαριασμοί, οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, οι οποίοι θα είναι δυσβάσταχτοι».


Αριθμοί... σοκ

Πιο αναλυτικά, ο Γιάννης Βρέντζος αποκαλύπτει. «Έχουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας οι οποίοι περνούν από το εμπορικό μας τμήμα στο Τσαλικάκι και ζητούν να κάνουν κάποιον διακανονισμό. Έχουμε πάρα πολλές διακοπές λόγω χρέους. Και μιλάω μόνο για το νομό Ηρακλείου, όπου φανταστείτε ότι ο νομός έχει περίπου το 55% των καταναλωτών της Κρήτης. Άρα, να το πούμε ότι άλλοι 300-500 συνάνθρωποί μας σε όλη την Κρήτη ζητάνε κάποιον διακανονισμό καθημερινά; Χώρια τις διακοπές λόγω χρέους, που εκεί αν κοπεί το ρεύμα ζητάει κάτι παραπάνω μετά η Επιχείρηση ώστε να γίνει η επανασύνδεση».

Την ίδια ώρα, το Δημόσιο χρωστάει αρκετά χρήματα στη ΔΕΗ.


Χρωστάει μέχρι και το Δημόσιο στην Επιχείρηση

«Ένας από τους μεγάλους οφειλέτες της Επιχείρησης είναι και το Δημόσιο. Και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κόψεις το ρεύμα σε ένα αεροδρόμιο ή σε ένα νοσοκομείο», αναφέρει, ως κατανοητό και σωστό, ο συνδικαλιστής. Αλλά προσθέτει ότι το ίδιο δύσκολο θεωρείται για τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα και σε μία Περιφέρεια ή σε έναν Δήμο «και επιλέγουν είτε τα νοικοκυριά είτε κάποιες επιχειρήσεις».

Στο ερώτημά μας αν η ΔΕΗ θα μπορούσε να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση αφήνοντας ήσυχους τους "μικρούς", ο Γιάννης Βρέντζος απαντά: «Θα μπορούσε να κινηθεί, να χτυπήσει τους μεγαλοοφειλέτες. Αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια, που είναι και το Δημόσιο αλλά και μεγάλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι χρωστάνε και δεν πληρώνουν».


Δυσβάσταχτοι λογαριασμοί

Κι ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά γίνονται από φτωχά φτωχότερα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ γίνονται από "ασήκωτοι" μέχρι "δυσβάσταχτοι". Ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ δεν το αρνείται αυτό, λέγοντας: «Στους λογαριασμούς έχουν μπει πολλά. Έφυγε το χαράτσι, το οποίο μας δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά έχουν μπει άλλα μέσα. Είναι οι Ανανεώσιμες, είναι τα δημοτικά τέλη, είναι πολλά»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: