ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

"Κοροϊδία" με μείωση 12 λεπτών στην τιμή του πετρελαίου

Το σημερινό πρώτο θέμα της εφημερίδας "Ν.Κρήτη"
Σε ποινή... ξεπαγιάσματος καταδικάζονται για έναν ακόμη χειμώνα τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο "άνοιγμα" που δημιούργησε η "τροϊκανής έμπνευσης" εξίσωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης με αυτού για το πετρέλαιο κίνησης.

Δηλαδή και αυτόν το χειμώνα οι Έλληνες θα συνεχίσουν να ζεσταίνονται με τις ξυλόσομπες, τα τζάκια ακόμα και τα μαγκάλια, χωρίς κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος ότι δε θα ξανασυμβούν θανατηφόρα περιστατικά, με θύματα παιδιά φτωχών οικογενειών, φοιτητές και άλλους αδύναμους συνανθρώπους μας, που μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα ούτε για καυσόξυλα για να "σπάσουν" την παγωνιά εν μέσω του χειμώνα.




Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση (όπως και η τρόικα, που πεισματικά αρνήθηκε την επαναφορά του παλιού καθεστώτος) γνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να χάνει μεγάλα ποσά τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης (χαμένα φορολογικά έσοδα) όσο και από τη χορήγηση του "επιδόματος θέρμανσης", αλλά παρ' όλα αυτά εμμένει να κρατάει την αξία του στα ύψη!

Καμία επαφή με την πραγματικότητα δεν έχει η εμμονή αυτή, αν ληφθούν υπόψη τόσο οι καταγγελίες των ίδιων των βενζινοπωλών και των κοινωνικών φορέων, όσο και τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη δραματική μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης από το 2008 μέχρι και πέρυσι. Επομένως, για ποια "οικονομία" παραμένει στα ύψη ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς αυτή ακριβώς η τακτική έχει βλάψει σε τεράστιο βαθμό... την ίδια την οικονομία της χώρας;

Ανεπαρκής τροπολογία

Πιο αναλυτικά, χθες σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος καταγγέλλει ότι, ενώ «η κατάθεση της τροπολογίας για μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 330 στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο μπορεί ν' αποτελεί λόγο πολιτικών εξαγγελιών, δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και κατ' επέκταση στη θέρμανση του πληθυσμού».

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατανάλωση θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σημειώνουν ότι η πραγματική μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τη νέα τροπολογία θα είναι 12 λεπτά, δηλαδή η τιμή του θα κυμανθεί στο 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο.

Και όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2011 που ο ΕΦΚ ήταν στο χαμηλό συντελεστή έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των νοικοκυριών, με παράλληλη αύξηση όλων των φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή τιμή ανά λίτρο φαντάζει απλησίαστη, με αποτέλεσμα και πάλι οι καταναλωτές να μην μπορέσουν να αγοράσουν. Η δε επιδότηση των αδύναμων νοικοκυριών, όπως έδειξε η πράξη, αφορά λίγες μόνο οικογένειες, αφήνοντας στο κρύο τη μεγάλη πλειονότητά τους.

Φοβόμαστε ότι και φέτος το χειμώνα θα έχουμε όλες εκείνες τις τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον που εμφανίστηκαν με δραματικό τρόπο πέρσι, ενώ από την άλλη ο στόχος των δημόσιων εσόδων και πάλι δε θα επιτευχθεί».

Η ΟΒΕ εμμένει στη θέση της ο ΕΦΚ να επανέλθει στα επίπεδα του Απριλίου του 2011.



Στατιστικά στοιχεία

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά έκλεισαν τους διακόπτες της κεντρικής θέρμανσης του σπιτιού τους την εξαετία της ύφεσης. Από αυτά, τα 1.400.000 νοικοκυριά προέβησαν σε αυτή την πράξη τη διετία 2012-2013, δηλαδή μετά την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Το ίδιο διάστημα, η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών μειώθηκε από 80 λίτρα το 2008 σε 30 λίτρα το 2013.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών που έχει πραγματοποιήσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. την τελευταία εξαετία και πιο αναλυτικά μας λένε τα εξής:

Το 2008 διέθεταν κεντρική θέρμανση 3.094.842 νοικοκυριά, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να καταρριφθεί στο ορατό μέλλον. Με την έλευση της ύφεσης άρχισε να μειώνεται με αργούς ρυθμούς τα πρώτα χρόνια ο αριθμός των νοικοκυριών που χρησιμοποιούσαν κεντρική θέρμανση για τη θέρμανση της κατοικίας τους.

Έτσι, φτάσαμε στο 2011, με τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας να έχουν περιοριστεί σε 2.992.563. Ήταν δηλαδή κάπου 102.000 λιγότερα σε σύγκριση με το 2008. Τότε, όμως, ήρθε η εξίσωση των φόρων, για να παταχθεί, λένε, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το λαθρεμπόριο, βεβαίως, συνέχιζε να ακμάζει, ενώ οι Έλληνες για να ζεσταθούν επέστρεψαν στα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Το 2013 μόνο 1.592.835 νοικοκυριά επέμεναν να χρησιμοποιούν ακόμη την κεντρική θέρμανση. Ο αριθμός τους ήταν μειωμένος κατά 1.400.000 σε σύγκριση με το 2011 και κατά 1.502.000 σε σύγκριση με το 2008. Σωρευτικά, μέσα στην εξαετία καταγράφηκε μείωση 48,5%, ενώ σε σύγκριση με το 2011 το ποσοστό μείωσης έφτασε το 47%.



Καταποντισμός

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από τα νοικοκυριά για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Το 2008 η μέση μηνιαία κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν 80 λίτρα. Το 2011 είχε περιοριστεί στα 65 λίτρα, πτώση 19%. Το 2013 "βυθίστηκε" κυριολεκτικά στα 30 λίτρα. Μείωση 54% σε σχέση με το 2011, δηλαδή την περίοδο που ίσχυσε η εξίσωση των φόρων. Η σωρευτική μείωση σε σύγκριση με το 2008 φτάνει το 62,5%.

Την ίδια περίοδο η μέση μηνιαία κατανάλωση στερεών καυσίμων (κυρίως καυσόξυλων) αυξήθηκε από 32 κιλά το 2008 σε 66 κιλά το 2013, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.



"Σχέδιο εξόντωσης" με τις πολιτικές που ακολουθούν

Στο μεταξύ, ακριβώς επειδή η χώρα χάνει αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται την πολιτική στο ακριβό πετρέλαιο για το... "καλό" της χώρας, πληθαίνουν με αφορμή την υπόθεση του πετρελαίου όσοι λένε πως «δεν τους ενδιαφέρει η οικονομία της χώρας, αλλά η δική μας εξόντωση»...

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στη "Ν.Κ.", μάλιστα, ότι και αυτός ο χειμώνας δεν αποκλείεται να αφήσει θύματα πίσω του πριν φύγει!

«Ακόμα κι από εισπρακτικής άποψης ήταν ένα βλακώδες μέτρο, γιατί με αυτό τον τρόπο πέτυχαν να μειώσουν τις εισπράξεις απ' τους φόρους, ρίχνοντας την κατανάλωση. Το θέμα όμως είναι ότι και με τα 10 λεπτά κάτω, μόνο προσπάθεια δεν είναι αυτή που κάνουν σήμερα. Τι να τα κάνεις τα 10 λεπτά; Γιατί, αν παρατηρήσουμε και την τιμή του πετρελαίου έτσι όπως έχει διακυμανθεί τα τελευταία χρόνια, θα δούμε μια εκτόξευση της τιμής του. Και οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Τις είδαμε πέρυσι το χειμώνα με το θάνατο της Σάρας στη Θεσσαλονίκη από αναθυμίαση μαγκαλιού, από τους φοιτητές που πέθαναν κι εκείνοι από το μαγκάλι. Και άλλα τέτοια γεγονότα που πολύ φοβάμαι ότι δε θα τα αποφύγουμε ούτε φέτος».

Από την πλευρά του, το στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο και πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Γιάννης Γωνιανάκης υποστηρίζει ότι «όλα αυτά είναι σκοπιμότητες του μεγάλου κεφαλαίου για να εξαθλιώσει το λαό». Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «θα έχουμε άλλον ένα παγωμένο χειμώνα για τα νοικοκυριά. Γιατί με την ανεργία που επικρατεί και ειδικότερα στον κλάδο των οικοδόμων, αλλά και σε άλλους κλάδους, ουσιαστικά και με τα μεροκάματα πείνας σε όσους έχουν ακόμα δουλειά, πάλι το πετρέλαιο θέρμανσης θεωρείται ακριβό. Καλό είναι να πέσει, αλλά πιο χαμηλά, και όχι μόνο κατά 12 λεπτά. Και δεν είναι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι και η ΔΕΗ με τα αυξημένα τιμολόγια. Εμείς έχουμε συναδέλφους που έχουν αφήσει απλήρωτους δύο, τρεις και τέσσερις λογαριασμούς».
Έτσι μας θέλουν, όλους!

Καταλήγοντας, ο κ. Γωνιανάκης λέει πως «ουσιαστικά οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση, παρότι ξέρουν ότι χάνουν έσοδα. Είναι σκόπιμα όλα αυτά»... Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ διοργανώνει για όλα αυτά τα ζητήματα την πρώτη μέρα του Νοέμβρη πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Μέχρι τώρα πολλά σωματεία και εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή και αναμένονται μέχρι τότε ακόμα περισσότερα, λόγω τις κρισιμότητας των λαϊκών προβλημάτων.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: